Valion maitoautot siirtyvät mobiiliaikaan

Kun maitoauto karauttaa tilan pihaan, tiedot tallentuvat reaaliajassa Valion taustajärjestelmiin. Euroopan kehittynein maitoautojen tiedonkeruujärjestelmä parantaa laadunvalvontaa ja poikkeamien hallintaa sekä helpottaa kuljettajan työtä.
Valio truck

Valio kerää lähes 1,9 miljardia litraa maitoa vuodessa. Maito noudetaan joka toinen päivä 7 800 maitotilalta noin sadan auton voimin. Jokainen auto on liikkeellä 21 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä ja kilometrejä karttuu 250 000 vuodessa.

”Automme eivät voi järkevästi tämän enempää tuntimääräisesti liikkua, joten haemme lisäarvoa logistiikkaamme uusilla teknisillä ratkaisuilla. Tällaisilla volyymeilla manuaalista työtä vähentävä ja yhteistä tilannekuvaa parantava järjestelmä on erittäin arvokas”, Valion kuljetuspäällikkö Petteri Laine sanoo.

Maitoautojen tiedonkeruujärjestelmä oli 12 vuoden jälkeen tulossa elinkaarensa päähän. ”Uusiminen oli joka tapauksessa ajankohtaista. Nyt saimme samalla tuotua järjestelmän tähän päivään aikaa kestävällä mobiilisovelluksella. Ennen projektin aloittamista kiersimme Euroopassa ja totesimme, että vastaavia ratkaisuja ei vielä muualla ole”, Laine kertoo.

Stardardoitut komponentit ja räätälöidut ohjelmistot

Tärkeä kriteeri uudelle järjestelmälle oli standardoitujen komponenttien käyttö. ”Osat ovat samoja, joita käytetään kovissa olosuhteissa metsäkoneissa ja satamissa. Ohjelmistoilla räätälöidään laitteisto juuri meidän käyttöön soveltuvaksi”, Laine kertoo. 

Tällä hetkellä maitoauton kuljettaja printtaa pumppaustiedot tilanomistajalle. Jatkossa tiedot siirtyvät sähköisesti suoraan tilallisille. ”Jos pääsisimme 1,5 miljoonasta vuosittain printatusta kuitista paperittomaan prosessiin, säästäisimme pelkästään ajassa mitattuna noin 100 000 euroa vuodessa”, Laine arvioi.

Reaaliaikaiset tiedot saatavilla koko ajan

Tiedon pilviympäristön kautta tiedot siirtyvät Valiolle reaaliajassa”, Tiedon asiakasvastaava Risto Viitanen kertoo. 

Uuden järjestelmän ansiosta kaikilla toimijoilla on sama tieto koko ajan. Jos kelirikon tai muun poikkeavan syyn takia maitoa ei päästä tilalta hakemaan, saa kuljettaja siitä tiedon mobiililaitteen kautta välittömästi. 

”Tuotantoneuvojat voivat antaa lisäohjeita kuljettajille esimerkiksi näytteenotosta ja järjestelmä estää maitopumpun käynnistymisen ennen kuin annettu tehtävä on kuitattu. Myös esimerkiksi tieto pilaantuneesta tai lämpimästä maitoerästä on perillä jo ennen kuin auto on meijerillä. Näin voidaan varmistaa, että kyseinen erä ei päädy prosessiin”, Laine havainnollistaa.

Ensimmäinen maitoauto saadaan testauskäyttöön elokuun lopulla. Tavoitteena on saada uusi järjestelmä kaikkiin autoihin vuoden 2014 syksyyn mennessä. ”Meillä on paljon ajatuksia logistiikan kehittämisestä mobiiliratkaisujen avulla. Saamme tästä järjestelmästä synergiaetuja myös muihin toimintoihimme”, Laine iloitsee.

 

 

Share